Radionica – Tijelo Pamti
15778
post-template-default,single,single-post,postid-15778,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Radionica – Tijelo Pamti

ISKUSTVENA RADIONICA: TIJELO PAMTI
Subota, 9.3.2019.
od 9:30 do 14:00 sati

Škola Ivana Gundulića, Ul. Sustjepanska br. 4, Dubrovnik
Voditelj radionice: Laslo Pinter
Cijena radionice je 250kn.

Kao što sam već najavila na svom posljednjem predavanju, u Dubrovnik dolazi Laslo Pinter – suosnivač škole CIR (Centar za Integrativni Razvoj), EABP terapeut. Ovom prilikom će govoriti i o otvaranju CIR škole u Dubrovniku uz najavljeno javno predavanje i radionicu na temu „Tijelo pamti“. Govorit će o važnosti rada sa tijelom kao neizostavan dio naše emocionalne, mentalne i duhovne cijeline.Sve o ćemu će govoriti na predavanju, moći ćete osjetiti na iskustvenoj radionici. Veselim se vašem dolasku – Olivera Drutter

Na radionici ćemo se baviti osnovama praktičnog rada s tjelesnom memorijom. Ako volite iskustveni rad na ovoj radionici možete dublje istražiti svoje nesvjesne obrasce ponašanja te doći do boljeg razumijevanja sebe.

Teme radionice:
1) Naš bazični osjećaj sigurnosti/nesigurnosti u međuljudskim odnosima izgradimo već kroz prvu godinu života te nam se kroz prve 4 godine života dublje utka u naš živčani sistem i tijelo.
Na radionici možete iskustveno istražiti vlastiti način vezivanja u međuljudskim odnosima, te na osnovi vlastitog

iskustva i svjesnog odabira vježbati načine pozitivnog odnosno sigurnog vezivanja. Sigurno vezivanje stvara prirodnu osnovu za zdravu psihološku komunikaciju.

2) Kroz gore spomenuto također ćemo otvoriti emocionalno nedovršene teme koje se tiču vaših ranih razvojnih trauma, te koristeći principe rada s tjelesnom memorijom i reakcijama tijela raditi na njihovom dovršenju.

Pojam eksplicitna memorija se odnosi na sjećanja kojih se svjesno sjećamo: npr. možemo se sjetiti tko je bio s nama na prvi dan osnovne škole i kako smo se tada osjećali.

Implicitna ili tjelesna memorija se tiče sjećanja kojih se ne možemo svjesno sjetiti, ali naše tjelesne i osjećajne reakcije i ponašanje jasno ukazuju da reagiramo iz nekog sjećanja koje je pohranjeno negdje dublje u nama. Npr. odlazak našeg partnera/partnerice na put u nama izaziva  iracionalni nemir, strah i frustraciju. Odrasli dio nas nam govori da odlazak partnera na višednevni put nije kraj svijeta i ne bismo trebali tako snažno reagirati. Međutim, u tim situacijama naše tijelo i emocije ne prate taj odrasli racionalni dio nas, nego se čini da su vođene nečim dječjim i iracionalnim. Te iracionalne uznemiravajuće reakcije koje nas obuzimaju su u stvari implicitno, tjelesno sjećanje na neku sličnu povrjeđujuću situaciju koja nam se dogodila u prošlosti, najčešće u najranijim godinama života.

U tom periodu nam mozak još nije bio zreo za dugoročno pamćenje konkretnog događaja pa  ga je zapamtio na način da slične situacije aktiviraju okidače tjelesne memorije i mi onda reagiramo iracionalnom uznemirenošću, pri tome nesvjesni stvarnog uzroka vlastite uznemirenosti.

Cijena radionice je 250kn.

Za prijave i dodatne informacije možete se javiti na mail oledrutter@yahoo.com
ili na mob Olivera Drutter 091 586 8107

Radionici prethodi predavanje:  Tijelo pamti, Dubrovnik, petak, 8.3.2019., od 18:00 do 19:00 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, Od Puća 6

O voditelju radionice i školi CIR (Centar za Integrativni Razvoj) možete pogledati na www.cir.hr