RADIONICA DUBROVNIK: DISANJEM do psihičkog zdravlja i fizičkog imuniteta
15954
post-template-default,single,single-post,postid-15954,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

RADIONICA DUBROVNIK: DISANJEM do psihičkog zdravlja i fizičkog imuniteta

Radionica Dubrovnik

08.05.2021. subota od 14:30-18:00

WeDU yoga centar, Kralja Tomislava 7 ( 2 kat poviše DOC centra)
Dubrovnik

Cijena radionice : 300,00 kn

Prijava na mobitel: 091 586 8107  ili oledrutter@yahoo.com

Broj sudionika je ograničen zbog mjera stožera. Prijave su do petka 07.05.2021.

Voditelj: Laslo Pinter, EABP psihoterapeut; Suosnivač škole CIR – Centar za integrativni razvoj
O školi možete više saznati na: Centar za integrativni razvoj 

Dok vam drugi nude cjepiva mi vam nudimo praktičan i zdrav alat za oslobađanje stresa, povećanje imuniteta, otpuštanje trauma i povećanje hormona sreće pomoću tehnike disanja.

Zdrav, prirodan način disanja u opuštenom stanju je duboko trbušni. On se još naziva i horizontalnim disanjem, što znači da se naše tijelo pri udisaju horizontalno širi u trbuhu i rebrima.

Ono što kod većine odraslih možemo primijetiti je da dišu vertikalno ili u najboljem slučaju kombinacijom horizontalnog i vertikalnog disanja.
To znači da im se pri disanju ramena podižu gore dolje (vertikalno), a to upućuje na traumama oštećeni dišni kapacitet.

Međutim, ako je neprorađena trauma i dalje u psihi i tijelu, tada je dijafragma cijelo vrijeme stegnuta i ne dozvoljava trbušnom dijelu pluća prirodno, horizontalno širenje i stezanje.

Psiha i tijelo zatim to kompenziraju grudnim disanjem i podizanjem stegnutih ramenih mišića. Čim više smo u ranijoj dobi kontrahirali prirodni dišni ritam, tim se više tijelo naprezalo i pokušalo kompenzirati taj nedostatak.
Način na koji dišemo kondicioniran je našim odrastanjem i povredama koje smo primili u najranijem životnom periodu.

Od prenatalne preko perinatalne pa nadalje kroz prve dane, mjesece i godine života mi smo izloženi nizu za dječju psihu zastrašujućih doživljaja koji blokiraju opušten i zdrav ritam disanja.

Majčino emocionalno-psihičko stanje se preko njezinog tijela i hormona od začeća pa nadalje prenosi na embrio..
Rođenje je također naporan i zastrašujuć doživljaj koji stresno utiče na novorođenče. Nadalje nagli, bučni zvukovi izazivaju strah i kontrakciju. Ratna stanja, svađa i agresija između roditelja kojemu beba ili dijete svijedoči također su traumatske za dijete. Tijelesno ili emocionalno bolne medicinske intervencije poput cijepljenja i sl. također kontrahiraju dječje disanje i mogu ostaviti dugotrajne posljedice. Mi u djetinjstvu prolazimo kroz niz takvih stresnih, za disanje, tijelo i psihu kontrahirajućih doživljaja.

Utjecaj traume na dječju psihu, tijelo i disanje jasno je vidljiv kasnije u odrasloj dobi. Ako pogledamo način kako većina odraslih ljudi diše, možemo uočiti nepravilnosti kroz iskrivljen i smanjen dišni kapacitet, borbe sa paničnim napadima, anksioznošću, fobijama, depresijama i sl.

Ipak, blokiranost se može odblokirati i možemo tijelu vratiti prirodan dišni kapacitet i ritam. Postoje različite tehnike disanja za otvaranje tjelesnih napetosti, to jest blokova koje se koriste i u integrativnoj tjelesno-orijentiranoj terapiji.

Sve bolesti u tijelu(pa i psihu), povezane su sa kroničnim nedostatkom kisika na staničnoj razini. Kao što i sve trauma uzrokuju poremećaj u ritmu disanja.

KROZ RADIONICU DISANJA NAUČIT ĆETE:
• najbrži način kojim možemo balansirati psihičko i fiziološko stanja u sebi
• zatim stres koji dolazi iz okoline ne možemo uvijek mijenjati ali možemo naučiti kroz tehnike disanja kako našu
reakciju na stres možemo mijenjati.
• naučiti optimalno stanje – cilj je maksimalizirati zasićenost O2 optimizirati razinu CO2 u krvi
• povećati trbušno/dijafragmalno parasimpatičko disanje relax/rest/digest, smanjiti grudno simpatičko disanje fight/flight/freez
• jačati core mišiće tj. mišiće trupa koji vraćaju zdravo disanje, a ujedno i smanjujemo nivo stresnog hormona kortizola – koji je glavni uzročnik trbušnog sala tzv. “šlaufa”
• smanjiti osjećaj stida – povećati serotonin, odnosno hormon sreće

Dakle različite načine i ritmove disanja koristimo kako bi polaznicima radionica omogućili da se povežu sa različitim stanjima svijeti i dijelovima vlastite psihe na koji se u radu žele fokusirati.Pomažemo im da se susretnu sa vlastitim traumama i napetostima, da kroz disanje prođu kroz njih kako bi osjetili vlastiti odrasli kapacitet kroz koji se mogu nositi sa boli s kojom se kao dijeca nisu mogla nositi, te tako osnaže sebe u osjećaju vlastite snage, moći, zrelosti koju onda unose u svojoj svakodnevnici.

Na našim radionicama takvim i sličnim vježbama pomažemo ljudima da moduliraju stanje vlastite svijesti na emocionalno-tjelesnoj razini te da primjete kako to utiče na njihovu mentalnu percepciju stvarnosti.

Radionicu nudim svim znatiželjnim osobama koje se žele upoznati s radom tjelesno orijentirane psihoterapije na praktičan i zanimljiv način. Nije potrebna nikakva tjelesna spremnost, samo vaša znatiželja i interes za sebe.