O CIR-u
15592
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15592,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
c

CIR – Centar za Integrativni Razvoj

Za sve one koji žele još dublje raditi na svom osobnom razvoju, edukaciju ili možda raditi kao Integrativni terapeuti mogu preuzeti obrazac za upis u školu OVDJE , ispuniti ga i poslati meni na moju e-mail adresu.

 

Centar za Integrativni Razvoj je bio moj osobni najbolji izbor i iz svog iskustva i najbolje namjere za druge toplo ga preporučam svima.
Centar za integrativni razvoj je nastao redefinirajući svoj program kao spoj rada na predosobnoj, osobnoj i nadosobnoj psihodinamici kao bitnim dijelovima ljudske stvarnosti.

 

CIR u radu objedinjuje ideje i metodologije različitih psihoterapijskih i duhovnih pravaca unutar integrativne metode koju smo na navedenim temeljima sami usavršili.

 

U radu s osobnošću koristimo psihoanalitičke i kliničke teorije vezane za rani dječji razvoj koji je baziran na radu Margaret Mahler i Daniela Sterna. Njihovo znanje objektnih relacija povezano s teorijom vezivanja Johna Bowlbya i Mary Ainshworth pruža širi pogled na psihodinamiku formiranja ljudskog ega. U razumijevanju psihodinamike također koristimo osnovne postavke jungijanske analitičke psihologije i evolucijske psihologije, koja u načelu potvrđuje mnoge jungijanske postavke.

 

Uz navedeno psihodinamičko razumijevanje koristimo i učenje Pathworka, duhovne-psihologije koju je svijetu predstavila Eva Pierakkos, i Core-energetiku, neorajhijansku tjelesno orijentiranu terapiju čiji je začetnik John Pierrakos. Koristeći model troslojne psihe – Više ja, Niže ja i maska – u radu uključujemo prepoznavanje ego-identifikacija koje se provlače kroz ta tri sloja.

 

Komplementarno Pathworku i transpersonalnoj psihologiji, u integrativnom tumačenju ljudske psihe također koristimo integralni model Kena Wilbera koji se bavi tumačenjem ljudske psihe i njezine evolucijske prirode. Također za funkcionalnost vlastitih metoda rada nalazimo potvrdu u novim otkrićima neuro-psihologije.

 

Uz navedene metode u duhovnom radu koristimo i neke postavke modela A. Hameeda Alia i njegova Diamond Approacha, kao i ezoterično učenje Stylianosa Atteshlisa – Daskalosa.

 

S druge strane u pristupu traumi te užitku i boli osim rada Petera A. Levinea koristimo i klinički pristup CIL-a, škole koja se bavi radom s ranom traumom.

Upravo u radu s traumom razvili smo vlastiti model u kojemu smo integrirali teorijski pristup spomenutih modela s tjelesno orijentiranim pristupom, to jest s tjelesno-emocionalnim procesnim radom.

 

Ples i pokret su također bitan dio našeg programa. Kroz plesni pokret polaznici imaju prilike na novi, spontan način iskusiti određene aspekte sebe koje kontroliranije i statičnije metode rada često ne mogu tako slobodno dosegnuti.

 

Iscjeljivanje polaganjem ruku je još jedan aspekt rada koji u našem pristupu koristimo. Prepuštanje pozitivnoj namjeri, podršci i energetskom toku koji teče iz ruku i energetskog polja osobe koja kao kanal usmjerava iscjeljujuću energiju osobi koja ju prima je prekrasno višedimenzionalno iskustvo koje je riječima teško opisati. Rad polaganjem ruku također dodiruje specifične zone u ljudskom tijelu, psihi, odnosno suptilnim tijelima koje drugi aspekti rada na taj način ne mogu doseći.

 

Kroz dugogodišnje iskustvo u radu uvidjeli smo da ljudi koji kreću duhovnim putem najčešće imaju velike praznine u razumijevanju i prihvaćanju određenih aspekata svoje osobnosti. Ako osobnom razvoju pristupe jednostrano, bez osnovne informiranosti o bazičnom funkcioniranju ljudske psihe najvjerovatnije će se zaplest u neproduktivan rad koji im neće dati konstruktivne rezultate. Gradit će duhovnost koju je nemoguće na konstruktivan način povezati sa zahtjevima svakodnevnog života.

 

Zbog navedenih poteškoća, u našem pristupu u prvom koraku polaznike informiramo o osnovnim principima funkcioniranja ljudske psihe. Dajemo im cjelovitu mapu ljudskog bića i objašnjavamo zašto su određeni aspekti rada važni, te kako su međusobno povezani. Nakon toga predlažemo smjernice i osnovne korake rada.

 

U drugom koraku fokusiramo se na dovršenje psihičke nedovršenosti koje polaznici imaju, a tiču se faza njihovog predosobnog (iskustava iz prve 3 godine života) i ranog dječjeg razvoja (od 3. godine do adolescencije). Paralelno s postepenim iscjeljenjem tih najranijih nedovršenih dijelova psihe na kojima se bazira zdravo funkcioniranje ljudskog ega polaznicima pomažemo da izgrade zdravi odrasli ego u dijelovima psihe gdje osjećaju da im nedostaje. Ovakav integrirajući rad polaznike dovodi i ukorjenjuje u osjećaju zadovoljstva sa samim sobom koji daje osjećaj stabilnosti u svakodnevnom životu.

 

Sljedeći važan korak u našem pristupu je i otvaranje prostora iskustvima kroz koja se polaznici povezuju s najdubljim dijelom vlastite psihe, Višim Ja, odnosno trajnom, esencijalnom, sržnom osobnošću koja je po svojoj prirodi stalna i stabilna te daje osjećaj mira i spokoja koji promjenjiva površina naše ljudske psihe kojom vlada separirani ego, ne može dati.

 

U tom aspektu rada pomažemo ljudima da postepeno integriraju vanjski separirani dio osobnosti –ego osobnost– s unutarnjom –esencijalnom ili stalnom osobnošću–odnosno –jastvom ili Višim Ja– (da spomenemo samo neke od naziva koje duhovne škole koriste pri imenovanju središnjeg, izvorišnog dijela ljudske psihe). Takva integrirana, ujedinjena osobnost predstavlja po našem shvaćanju stvarni cilj duhovnog razvoja i evolucijski put ljudske vrste.

 

S obzirom na to da današnje društvo i kultura u kojoj živimo ogroman naglasak stavljaju na materijalni uspjeh i ispunjenje kroz materijalnost i izvanjski život, svojim zadatkom smatramo vraćanje fokusa te stvaranje prostora za povratak našim stvarnim unutarnjim potrebama koje nas istinski ispunjavaju. Uvidjeli smo da u klasičnom školskom sistemu našeg društva ne postoje jasne smjernice i poduka kako i zašto se u životu možemo “pogubiti”, te ako se “pogubimo”, kako da se “vratimo” sami sebi i nađemo stabilnost koju smo izgubili.
Pošto smo kroz vlastita neugodna i bolna životna iskustva osjetili taj nedostatak, te ga kroz dugogodišnju potragu i trud ispravljali, odlučili smo stvorili sustav edukacije kojom možemo pomoći ljudima koji su se našli u sličnoj situaciji da ponovno nađu stabilnost i zadovoljstvo koja im u osjećaju sebe nedostaje. CIR programima otvaramo perspektivu i dajemo praktičnu obuku kroz koju podržavamo polaznike u jasnoj orijentiraciji i realizaciji u vanjskom svijetu i međuljudskim odnosima, ali isto tako im pomažemo da svoj vanjski život integriraju s vlastitom unutarnjom duhovnom prirodom.

 

Dakle, mi zastupamo pristup osobnom razvoju i duhovnosti koji polaznike ne udaljava ni od materijalno-tehnološkog, kao ni od međuljudskih odnosa, već proširuje perspektivu te vraća onaj dio koji smatramo da nedostaje i za kojime na društvenoj, kao i na individualnoj razini, postoji iskonska potreba – proširenje i integracija naše osobnosti kroz ukorjenjenje u vlastitu izvorišnu duhovnu srž. U tom su smislu naše edukacije i programi orijentirani na harmonično razvijanje svih aspekata naše ljudske prirode.