Novi Ciklus vježbi – Dah i pokret
15810
post-template-default,single,single-post,postid-15810,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Novi Ciklus vježbi – Dah i pokret

Mjesto: udruga UGNOST, Ul. J.Bana Jelačića 6 , – Prokurative

Datumi i vrijeme:
1.) 20.05.2019. ponedjeljak, 19:00 do 21:00
2.) 27.05.2019. ponedjeljak, 19:00 do 21:00
3.) 03.06.2019. ponedjeljak, 19:00 do 21:00
4.) 07.06.2019. petak, 19:00 do 21:00

Veza daha i pokreta duboka je i trajna.Veza je to koja je počela našim prvim dahom pri porodu. Međutim odrastanjem, a time i doživljavanjem različitih životnih zahtjeva, od kojih su neke i ostale kao iznimno traumatično iskustvo, ostavile su traga na nama. Taj trag se očituje kao tjelesne blokade koje na tjelesnoj razini osjećamo kao stegnutost ili fizičku bol. Ta fizička blokada nosi zatomljene emocije kojih nismo svjesni da su u nama. Mi zatomljene emocije odnosno blokade, osjećamo kao nepovezanost sa tijelom, nesvjesni svog plitkog reduciranog disanja.

O dahu govorimo u uobičajenim, svakodnevnim izrazima, ali rijetko se dosjetimo to povezati sa našim neposrednim tjelesnim iskustvom. Kažemo da trebamo “udahnuti svježeg zraka”, “oduzimaš mi dah”, “ostao sam bez daha”. Žalimo se da nam netko”diše za vratom”,i da nam treba “prostora za disanje”. No rijetko tko se od nas , kada nas spopadne iscrpljenost, bolest ili tjeskoba, okrene svojem dahu kao mogućem izvoru regeneracije.

Većina nas nije svjesna uzroka ali i posljedice lošeg disanja.  Svaka stresna situacija očituje se na skraćivanje  daha, stegnutost mišića, zakočenost pokreta, smanjenje protočnosti energije u tijelu, tjelesnom zdravlju, depresijama, razdražljivosti, anksioznosti i sl.

Naše tijelo, držanje, stav, način na koji se krećemo, govore o tome kako se osjećamo u našoj koži. Osobe koja su u depresivnom stanju često izgleda kao dobra djevojčica/dječak koji čekaju da im drugi kažu što  da rade, što smiju a što ne smiju.

Naš strah, anksioznost ili panični napadi, se na tjelesnoj razini vide u ukočenim podignutim ramenima, ukočenom pogledu u iščekivanju nečeg strašnog što bi se moglo desiti, plitkom isprekidanom dahu, hladnim stopalima i rukama.

Ako smo skloni potiskivanju emocije bijesa, neznamo ili se ne usudimo izraziti svoje negodovanje kao jasno “Ne”, “Ne želim”,”Neću”, nećemo znati što “Hoćemo”. Potiskivanje svoje istine dodvodi do nezadovoljstva koje se može u tijelu očitovati kao višak kilograma i osjećaju nazadovoljstva.

Vježbe su osmišljene tako da osoba dođe u dodir sa svojim napetostima te da ih onda otpusti kroz odgovarajuće pokrete i disanje. Pokretom i disanjem mi prolazimo kroz zadržane emocije, otpuštamo ih, stvaramo protočnost kao osjećaj lakoće bivanja i kretanja i dolazimo do puno zdravijih osjećaja sebe i onoga što trebamo, želimo i možemo. Otpuštanjem zadržanih emocija, otpuštamo i kriva uvjerenja o sebi kao što su “ja sam uvjek kriva/kriv”, ” mene je strah”, “mene je sram”, “ja nemogu ili nesmijem”.

Ono što je najvažnije, da ovom vrstom vježbi i disanja povećavamo vibrantnost tijela, stvaramo osjećaj “uzemljenja”, odnosno jasniji osjećaj nogu i tijela, osjećaj zadovoljstva, ugode i snage svoga tijela, svjesniji smo sebe i ljudi oko sebe, jasnije izražavamo svoje osjećaje, fokusiraniji smo, a sa samim tim stvaramo više osjećaja ljubavi i prihvaćanja kako sebe tako i drugih osoba.

Pozivam vas da mi se pridružite novom ciklusu vježbi koje su osmišljene za sve iskreno zainteresirane osobe za svoje tjelesno, emocionalno i mentalno zdravlje, neovisno o vašoj tjelesnoj kondiciji. Za ovaj način rada nije potrebno da ste u fizičkoj utreniranosti, već samo vaša dobra volja i namjera.

Ovaj rad je pod mentorstvom Lasla Pintera, učitelja tjelesno orijentirane psihoterapije, EABP, i suosnivača škole CIR(Centar za Integrativni Razvoj)

Dođite slojevito obučeni u čemu se slobodno možete kretati, plesne papuče ili bičve sa gumenim čepićima. Ponesite bocu vode.

OBAVEZNA JE PRIJAVA ZBOG OGRANIČENOG BROJA SUDIONIKA,  RADIMO U MALIM GRUPAMA.

Cijena ciklusa ( četiri puta po dva sata) je 360 kn.

Plaća se na prvom susretu u cijelosti, bez obzira da li ste redoviti u dolascima.

Prijaviti se možete na mail oledrutter@yahoo.com ili na mob: 091 586 8107 ili u inboxu stranice.

O školi CIR možete saznati na  http:/www.cir.hr/  i slobodno me kontaktirajte za sva dodatna pitanja.