JAVNO PREDAVANJE: Je li moguće biti savršena majka
15752
post-template-default,single,single-post,postid-15752,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

JAVNO PREDAVANJE: Je li moguće biti savršena majka

BRAČ
7.2.2019. od 18:00 do 19:30
Narodna knjižnica Supetar
Ul. Ignjata Joba 7
Supetar na Braču

SPLIT
12.2.2019. Od 18:00 do 19:30
Gradska knjižnica M. Marulića
Ul. Slobode 2
Split

ŠIBENIK
20.2.2019. srijeda od 18:00 do 19:30
Knjižnica Juraj Šižgorić
Poljana 6
Šibenik

Biti majka, za mnoge znači biti odgajatelj s neograničenim radnim vremenom i kako ga često još zovu „najteži posao“. A opet, s druge strane je blagoslov, radost,  sreća i često najveće ispunjenje velikog broja žena. Moj zaključak je da sve što vrijedi u životu, zapravo dolazi i kao najveći izazov.  Ako se iskreno damo u majčinstvo, hrabro a opet meko, dođemo do osjećaja – VRIJEDILO JE .

E sad, moram vam reći da ne postoji „idealna majka“, i to vam mogu garantirati jer sam i sama majka dvoje djece. Postoji jedan prekrasan termin u psihologiji,  koji je mene toliko rasteretio, probudio i osnažio a zove se „Dovoljno dobra majka“.  I mogu vam reći da je za postati dovoljno dobra majka, itekako potrebna zrelost, sposobnost samosagledavanja, strpljenja, odlučnosti,  ali iznad svega brižnosti, ljubavi, prisutnosti i sposobnost opraštanja sebi. Potrebno je raspoznati i priznati da griješimo i znati ispravljati pogreške. Jer „dovoljno dobra majka“ to i radi, ispravlja greške i oprašta si. U konačnici, moramo prihvatiti da i nas naša djeca uče i odgajaju koliko i mi njih, govorit ću i o ovome na predavanju.

Kad postanemo majke, otkrivamo koliko imamo strpljenja, snage i sposobnost biti prisutni i prepoznati dječje potrebe. Vi koje ste rodile, sjetite se kako ste se osjećale kad bi vam dijete plakalo a niste znale što mu je. Odjednom sposobnost izražavanja vam postaje san i želja „kad će naučiti reći što mu je“.  A kad progovore i postavljaju tisuću  pitanja „A zašto mama…“, vi poželite pobjeći i sakriti se. Puno je toga što nas može dovesti u frustraciju i osjećaj nemoći.

Na predavanju vam neću moći otkriti savršen recept majčinstva.  Govorit ću o osnovnim zahtjevima i potrebama s kojima se susreću sva djeca kad se rode i što im je potrebno od nas da bi mogli odgovoriti na te zahtjeve. U konačnici, svim majkama je želja da imaju djecu/odrasle osobe sa zdravim odnosom prema sebi i svijetu .

Pozivam sve majke, kao i one koje planiraju postati, da se pridruže na predavanju. Svojim dolaskom podržite i svoje unutarnje ranjeno dijete da bi  mogle još više uživati u majčinstvu.