Od Neuroze do Zadovoljstva
15732
post-template-default,single,single-post,postid-15732,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Od Neuroze do Zadovoljstva

”ZADOVOLJSTVO JE UNUTARNJI POSAO”
-William A.Ward-

Mjesto predavanja: – Makarska, Glazbena škola Makarska (mala dvorana)

Datum i vrijeme: 03.10.2018 u 18:00
Predavač : Olivera Drutter, integrativna terapeutkinja
Kontakt : 091 586 8107
Ulaz slobodan.

Mjesto predavanja: — Šibenik, Gradska knjižnica Juraj Šižgorić

Datum i vrijeme: 4.10.21018, u 18:00
Predavač : Olivera Drutter, integrativna terapeutkinja
Kontakt : 091 586 8107
Ulaz slobodan.

Neuroza je najčešći simptom koji većina osjeti kao nelagodu, odnosno kao strah od izražavanja svoje istine. Većina nas ima ideju da takvi kakvi jesmo, nismo dovoljno dobri i da nemamo pravo na samoizražavanje. Odnosno, da se moramo više potruditi, dati od sebe, prilagoditi se drugima i možda jednog dana i zadovoljimo sva naša i tuđa očekivanja. Taj stalni sukob unutar nas, stvara frustraciju koja se nagomilavanjem pretvaraju u neurozu.
Neuroza se u tijelu manifestira kao kronična napetost, depresija, anksioznost i u konačnici kao panični napad. Potiskivanjem naših emocija, naše istine i prilagodbom na okolinu stvaramo obrane koje su nam u odrastanju pomogle da preživimo u svijetu odraslih. Međutim, i danas kao odrasle osobe mi po naučenom obrascu ponašanja i dalje živimo u strahu od odbacivanja. Taj razdor u nama stvorilo je bol koja se manifestira kao bolest na tjelesnoj razini, emocionalnoj otuđenosti i psihičkom nezadovoljstvu.
Zadovoljstvu svi težimo. Zadovoljstvo nam daje osjećaj lakoće, bivanja u tijelu, osjećaj ispunjenosti, sigurnost, osjećaj da smo dobro. Za mene je zadovoljstvo osjećaj u tijelu, da mi je ugodno biti u njemu, osjetiti sve emocije i ne ostati zarobljena u emociji, već ploviti kroz njih. Zadovoljstvo mi je biti u stvarnom kontaktu s prijateljima, s obitelji, u poslu, vidjeti i prihvatiti sve ono što jeste. Što je za vas zadovoljstvo? Je lije to uspjeh na poslu, dobar izgled, puno zabave i smijeha, sretan brak ili vaša djeca? Kako i gdje ga osjećate u vašem tijelu? Koliko se možete prepustiti i ostati u tom zadovoljstvu? Imate li osjećaj da ga ne zaslužujete ili da ste oholi što želite toliko zadovoljstva ? Je li vas je strah da bi mogli biti kažnjeni zbog zadovoljstva?
Jeste li osjetili nelagodu dok čitate ova pitanja? Imate li osjećaj kao da se javlja čudovište iz ormara i sve zadovoljstvo je polako iščeznulo. Pitate li se odakle to čudovište? Kakvog je oblika, snage i kome pripada? Zašto se javlja i ima toliku moć i zašto se opet osjećate kao dijete koje se treba braniti?

Na predavanju ćemo govoriti o nastanku neuroze, kako se manifestira na svim našim razinama (tjelesnim, emocionalnim, psihičkim i duhovnim). Govorit ćemo o putu samorazvoja i iscjeljivanja kroz metodu praktičara Integrativne metode i CIR škole ( Centar za Integrativni Razvoj).