ZAŠTO JE TJELESNO ORIJENTIRANA PSIHOTERAPIJA DOBAR IZBOR Dubrovnik i Split
15941
post-template-default,single,single-post,postid-15941,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

ZAŠTO JE TJELESNO ORIJENTIRANA PSIHOTERAPIJA DOBAR IZBOR Dubrovnik i Split

Predavanje Split
08.10.2020. četvrtak od 18:00
Gradska knjižnica M.Marulić
Ul.Slobode 2

PRIJAVA

Radionica Split
10.10.2020. subota od 10:00-13:00
Adresa : Matoševa 31

Cijena radionice : 250,00 kn

Predavanje Dubrovnik
15.10.2020. četvrtak u 18:00
Saloča od Zrcala
Od puča 6
Dubrovnik

PRIJAVA 

Radionica Dubrovnik
17.10.2020. subota od 14:00-17:00
WeDU yoga centar,
Lapadska obala 6,
Dubrovnik

Cijena radionice : 250,00 kn

Na predavanju ću govoriti o tome kako naša najranija iskustva oblikuju naše tijelo, našu implicitnu memoriju, psihu i emocije i zašto je rad s tijelom neophodan u terapijama.

Wilhelm Reich je otac tjelesno orijentirane psihoterapije,koji je u radu s klijentima prvi uočio kako sve ono što naša psiha nije mogla proraditi, neugodna/traumatična iskustva i emocionalni sadržaj, je preuzelo tijelo. Postavio je bazu za mnoge današnje relevantne grane tjelesne psihoterapije i njegovo poimanje se može sažeti u ideju da je tijelo energetska osnova svake osobe koja predstavlja jedan složen energetski sistem .

Razvio je razne inovativne tehnike i načine rada s tijelom. Zaključio je da do narušavanja cjelovitosti nastaje raznim neadekvatnim zabranama u djetinjstvu, kroz kažnjavanje, negiranje dječjih potreba, a kasnije i kao navika grupe mišića da ostanu zategnuti kao što se događa kada želimo zadržati pojavu nekih osjećaja primjerice bijesa, straha, tuge ili seksualnog uzbuđenja. Tipičan način blokade je pritisak na dijafragmu kroz zadržavanje daha, zatim stegnutost u ramenima, prigušen govor, ukočen pogled,… Prema Reichu takvim blokiranjem se protok energije blokira i nakon opetovanih ponavljanja ovakvog blokiranja dolazi do formiranja obrasca mišićnih reakcija te samim time i do specifičnih mišićnih blokova. Ovakvi mišićni blokovi imaju emocionalni sadržaj na osnovu kojih stječemo uvjerenja o sebi i načinu funkcioniranja u svijetu.

Njegovo učenje je dalje razvijao Dr. Alexander Lowen, jedan od vodećih stručnjaka u tjelesno orijentiranoj psihologiji, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, ustanovio je da mnogi ljudi poriču stvarnost, posebno potrebe i osjećaje svoga tijela.

I dok čitate ovu najavu, osvijestite svoje tijelo. Primijetite kako je u vašem tijelu? Krenite od glave i prođite sve dijelove svog tijela. Je li vam lice opušteno? Vilica zgrčena? Osjećate li napetost u vratu, ramenima? Osvijestite i svoja leđa: jesu li mekana ili negdje osjećate bol i napetost? Nastavite tako dalje preko prsa i trbuha, zdjelice, pa sve do bedara, koljena, potkoljenica i na kraju stopala.

Za većinu nas, ovakvi trenuci prisutnosti u tijelu su rijetki. Moderno društvo voli znati, razumjeti i imati brza rješenja. Pa i kad znamo što je najbolje za nas i možemo sagledati sebe i situaciju objektivno, iz nekog razloga poplave nas osjećaji i odreagiramo po starom obrascu. Nakon toga možemo propasti još u dublji osjećaj beznađa i boli.

Da nam se povijest ne bi ponavljala moramo otkriti otkud nam tako dubok i jak program i onda se suočiti sa svim emocionalnim sadržajem da bi mogli stvarati novu zdraviju stvarnost.

Pozivam sve zainteresirane za osobni razvoj ili edukaciju za buduće tjelesno orijentirane psihoterapeute da mi se pridruže na predavanju.

Za predavanje je neophodna prethodna prijava na link zbog ograničenog broja sudionika.

 

RADIONICA – ZAŠTO JE TJELESNO ORIJENTIRANA PSIHOTERAPIJA DOBAR IZBOR

Ovo predavanje je ujedno i najava za radionicu na kojoj ćemo kroz interakcijske vježbe otkrivati naša najranija iskustva koja smo stjecali s članovima obitelji.

– Otkrivat ćemo koja duboka uvjerenja nosimo o sebi.

– Koji dio nas smo morali potisnuti/iznegirati i koju ulogu smo odlučili igrati

– Otkrivat ćemo koje emocije su bile dozvoljene a koje nisu

– Istraživat ćemo implicitnu/tjelesnu memoriju

 

Za radionicu je bitan vaš iskren interes za sebe i pozitivna namjera.

Broj sudionika je ograničen, na malu grupu zbog kvalitete rada. Prijaviti se možete za Split najkasnije do 9.10.2020. a za Dubrovnik do 16.10. ili popunjenosti grupe.

Prijaviti se možete na oledrutter@yahoo.com ili 091 586 8107

Za sve zainteresirane za upis u školu možete pogledati o programu škole na www.cir.hr ili me možete nazvati i pitati za sve informacije.

Vaša Olivera